Besparen op stroomkosten en energie: 5 handige tips!

Inhoud van artikel

De prijzen voor energie en stroom zijn flink gestegen het afgelopen jaar. Soms tot wel 300%. Dat is toch enigszins zonde van het geld. Maar er is ook goed nieuws..

Door slim te besparen op je de stroomkosten houd je meer geld over en ben je ook nog eens lekker bezig voor het milieu. In dit artikel delen we 5 punten waarmee je zonder veel moeite elke maand opnieuw geld kunt besparen op je stroomverbruik.

5 tips om te besparen op stroom- en energiekosten

1. Maak gebruik van LED verlichting

LED verlichting is een geweldige manier om te besparen op stroom en minstens zoveel licht te produceren. Het geeft direct (veel) licht en gaat zuinig om met de energie die hiervoor nodig is.

2. Kleed jezelf warm aan

Een andere manier om fors te besparen op energie en stroom is door jezelf warm te kleden tijdens de koudere dagen en maanden van het jaar.

We begrijpen dat het heerlijk vertoeven kan zijn met de kachel aan maar het verbruikt wel veel energie. Door een lekkere warme trui te dragen en eventueel een (fleece)vest eroverheen heb je het minstens zo warm.

Zo kan de kachel een stuk lager en heb je het alsnog heerlijk warm.

3. Zet apparaten uit wanneer je deze niet gebruikt

Eerlijk is eerlijk, we zijn liever lui dan moe. Dat geldt ook met het gebruik van apparaten. We laten liever allerlei apparaten op standby staan en aangesloten op het stopcontact.

Toch valt daar winst te behalen. Want ook apparaten die niet aanstaan verbruiken altijd een beetje stroom als ze op standby staan of nog in het stopcontact zitten. Probeer dan ook zoveel mogelijk apparaten volledig af te sluiten of de stekker uit het stopcontact te halen als je deze niet gebruikt.

4. Wassen op lage temperatuur

We hebben allemaal aangeleerd dat we op een bepaalde temperatuur moeten wassen om onze kleding schoon te krijgen. Maar hoe hoger de wastemperatuur hoe meer energie er verbruikt word.

Ook door op een lagere temperatuur te wassen krijg je jouw kleding goed schoon én bespaar je op energie.

5. Gebruik vaker een wasrek in plaats van de droger

Velen onder ons gooien standaard alle was die gewassen is in de droger. Is het lekker snel droog en zacht. Helaas is de droger wel een echte energieslurper.

Door vaker een wasrek te gebruiken (zeker tijdens de warmere maanden) bespaar je flink op het verbruik van je wasdroger en is je kleding alsnog in no-time droog.